Користете џуџести зимзелени растенија за да ја дадете структурата на вашата градина

Во дизајнот на градината, терминот „коски“ се однесува на нешто архитектонско што ја дефинира структурата на градината. Помислете на коските како скелет или рамка за изгледот на вашата градина. Тие можат да бидат карактеристики сами или да се користат за движење на окото од еден дел од градината во друг. Многу често се користат зимзелени дрвја или грмушки. Зимзелените ја оцртуваат градината без разлика на сезоната, подеднакво добро се истакнуваат во изобилството на лето и наспроти позадината на снегот. Градините во големи размери успешно користат зимзелени зеленило во мешани граници со векови. Неодамна е дека домашните градинари развиле ентузијазам да ги вклучат во поскромни дизајни на градини. Дел од популарноста на користењето на зимзелените како коски на градината се должи на прекрасната разновидност на џуџести зимзелени растенија кои моментално се на пазарот.12 Шарени грмушки за целогодишна боја 01 од 02 џуџести четинари. имаат или зрела висина помала од 12 стапки или толку бавно растат што градината веројатно одамна ќе ја нема пред зимзелената да ја надрасне. Дури и ако групацијата на контејнери на вашата палуба или двор ја сочинува вашата градина, важат истите одлични карактеристики на џуџестите четинари. Идеалното време за засадување четинари е додека тие мируваат од октомври до март. Повеќето претпочитаат целосно сонце и малку кисела почва. Бидејќи растат толку бавно, не треба да биде потребно ѓубриво освен здрава почва. Исто така, поради бавниот раст, џуџестите зимзелени растенија се скапи за размножување и може да бидат скапи за купување. Погрижете се да купувате од реномирана расадник со гаранција од 1 до 2 години.15 Мали зимзелени грмушки за вашиот пејсаж 02 од 02 Џуџести четинарски сорти Нови џуџести сорти се развиваат секоја година. Погледнете неколку одлични џуџести четинарски сорти кои треба да се земат предвид. И како што може да потврди секој кој имал балзамно елка, балсамите се меѓу најпријатно ароматичните зимзелени растенија. Расте во зоните од 4 до 7. Chamaecyparis lawsoniana „Minnima Aurea“ (2 стапки висок и 1 стапа широк) Ова е прекрасен светло жолт лажен чемпрес со пирамидална форма што му дава одредена висина на градината. Лесно расте, но како и повеќето Chamaecyparis, не сака изложеност на силни ветрови. Расте во зоните 4 до 8. Juniperus communis „Compressa“ (висока 3 стапки и широка 1.5 стапки) Има толку многу прекрасни компактни и ползечки смреки. „Компреса“ е густо колонообразно џуџе дрво што внесува формалност во дизајнот на градината. Расте во зоните од 3 до 6. Juniperus squamata „Meyeri“ (висок до 15 стапки и широк 2 стапки) Висината речиси бушава природа на „Meyeri“ е мачна. Има убава ладна, сина боја, но може да развие кафеави дамки на постар раст, кои ќе треба да се чуваат исечени. Расте во зоните 5 до 8. Juniperus squamata Meyeri Marina Denisenko​ / Getty Images Piceaglauca albertiana “Conica” (висока од 6 до 15 стапки и широка од 3 до 6 стапки) Џуџестата смрека Алберта заслужено е едно од најпопуларните зелени џуџе. Ја задржува својата совршено конусна форма без напор и нејзиниот нов пролетен раст е светло зелен вар. Расте во зоните 4 до 7. Смреката / Евгенија ВласоваПинус муго „Гном“ (висок 6 стапки и широк 6 стапки) Муго или планинските борови конечно го добиваат своето право, со неколку одлични сорти на пазарот. Тие формираат ниски, натрупувачки, речиси бонсаи структури во градината. Ќе расте во речиси секаков вид почва. Расте во зоните од 3 до 7. Pinus mugo Vincenzo Volonterio​ / Getty Images Pseudotsuga menziesii “Fletcheri” (висока 3 стапки и широка 5 стапки) Избраздената кора, долгите, сино-зелени игли и рамниот врв ја прават оваа џуџеста елка Даглас одлична фокусна точка. „Флечери“ сака да се шири, но нема да стигне ни приближно висок како неговите не-џуџести братучеди. Расте во зоните 3 до 8. Thuja occidentalis “Hertz Midget” (висок 1 метар и висок 1 висок широк) „Hertz Midget“ е еден од најмалите зимзелени растенија што ќе ги најдете. Расте како тесна, тркалезна топка со пердувестите иглички арборвити. Добар избор за мала градина, лесно поднесува некоја сенка. Расте во зоните од 2 до 8. Thuja occidentalis“Rheingold“ (10 до 12 стапки висок и 6 до 12 стапки широк) „Rheingold“ изгледа како некој да ги исчетка гранките право нагоре, давајќи ѝ на тркалезната грмушка поконусен изглед. Неговата богата, златна боја на есен станува бакар. Расте во зоните 3 до 8. Tsuga canadensis „Pendula“ (високо од 10 до 15 стапки и 10 до 15 стапки широк) Tsuga canadensis значи дека е канадски канадензис, и затоа ова дрво е издржливо. Со името „Pendula“, тоа е плач. Исто така е зачудувачки ако му се даде просторот да се рашири, особено ако може да се завитка преку ѕид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *