10 најдобри растенија за контрола на ерозијата во вашиот двор

Најдобрите растенија за контрола на ерозијата се оние земјени покривки или грмушки кои се енергични, привлечни и имаат коренов систем ефикасен за задржување на почвата на рид. Тие треба да имаат раширено зеленило за да ја забават брзината на обилниот дожд. Ако живеете во земја на елени, тие исто така треба да бидат растенија што елените имаат тенденција да се спротивстават на јадење. Следната листа ви дава разновидни избори, од кои секој ги исполнува овие критериуми. Во изборот на растенија, стремете се кон рамнотежа помеѓу убавината и практичноста. Најубавото растение што ќе го најдете во каталогот на градината ќе ве разочара ако го одгледувате под погрешни услови (премногу сенка или сонце) или ако служи на функција што не е погодна да ја служи. Исто така, мора да воспоставите рамнотежа помеѓу убавината и енергија , бидејќи можеби не сакате да создадете кошмар за одржување на пејзажот со воведување на растенија во вашиот двор што ќе се шират надвор од границите што ги намерате за нив. Некои од најдобрите растенија за контрола на ерозијата ќе бидат премногу агресивни за некои сопственици, затоа оценете ги селекциите од случај до случај. Неколку прашања за уредување се погорливи и попредизвикувачки од контролата на ерозијата, особено кога се обидувате да заштитите стрмна падина од еродирање. Покрај растењето на повеќегодишни почвени покривки и грмушки, како што е деуцијата, кои ќе се шират и ќе удрат корени за да ја задржат почвата, размислете за создавање тераси. Просечниот „направи сам“ е доста способен да направи тераси од мали камени потпорни ѕидови со постепен наклон, но, за стрмните падини во непосредна опасност од еродирање, работата најдобро е да им се остави на професионалците. 01 од 10 притаени смреки Смреката / есенско дрво Притаен смрека е меѓу земните покривки кои сакаат многу сонце. За среќа, тие остануваат кратки (обично не повеќе од 1 стапало) и се отпорни на ладно (многу се прилагодени за зоната 3 до 9). Растенијата Juniperus ви даваат боја на пејзаж во текот на целата година бидејќи се зимзелени. Постојат неколку сорти, вклучувајќи: „Син килим“ (Ј. horizontalisWiltonii): ценет поради неговото сино зеленилоJ. horizontalis „Принцот од Велс“: еден од пониските видови, висок само 6 инчи J. horizontalis’Lime Glow’: за оние кои претпочитаат жолтеникаво-зелена зеленило 02 од 10 Spruce / David Beaulieu За разлика од ползечката смрека, Vinca minor е една од подземните покривки што може да се засени. Но, како и ползечката смрека, таа е кратка (3 до 6 инчи) зимзелена. Друга погодна карактеристика на ползечката мирта (зони од 4 до 8) е тоа што е толерантна на суша покривка на земјата. Стрмните ридови можат да бидат некои од најмалку достапните области на пејзаж за сопствениците на куќи, што значи дека наводнувањето на растенијата на такви места може да биде проблематично. Растенијата кои се природно толерантни на суша отстрануваат дел од притисокот од вас да се грижите за нив. 03 од 10 Forsythia elzauer / Getty Images Немојте да мислите дека сте ограничени на земјени покривки (трајни и мали грмушки кои растат хоризонтално) во борбата против ерозијата (иако, во некои случаи, од естетски причини, можеби претпочитате пократки растенија). , во тешки случаи на ерозија каде што ви требаат брзи резултати, грмушките можат да бидат најдобри растенија за контрола на ерозијата: тие можат да удрат поголеми, поцврсти корени во почвата. Тие можат да формираат издржливи коренови системи кои се одлични за задржување на почвата. Форситија (зони од 5 до 8, 4 до 6 стапки) е едно такво растение, грмушка што цвета во рана пролет. Обликот на плачење (Forsythia suspensa) може да биде особено добар избор за задржување на почвата на падина: онаму каде што овенатите гранки допираат нечистотија, тие ќе удрат корени, а со тоа ќе дејствуваат како покривки на земјата. 04 од 10 Јапонски Спарџ Спрус / Дејвид БолиеКако притаен мирта, Pachysandra terminalisis е кратка (6 инчи), зимзелена почва за сенка. И покрај тоа што дава мали, бели цветови, тие додаваат мала вредност. Листовите имаат кожествен изглед и изглед што му дава дополнителен интерес на вашиот имот. Продолжете на 5 од 10 подолу. 05 од 10 Забележана мртва коприва Смреката / Дејвид Болие Она што го има макулатумот на ламиум над јапонскиот шип е комбинација од убави лисја и убави цветови. Има сребрено зеленило, а бојата на цветот, во зависност од сортата, обично е бела, розова или виолетова. Овој стапало повеќегодишен толерантен на целосна сенка е отпорен во зоните од 4 до 8. 06 од 10 Гранична трева Наташа Сиос / Getty ImagesLiriope spicata изгледа како украсна трева, но не е. Ова повеќегодишно (1 стапало во висина, зони од 4 до 10) е всушност во семејството на аспарагус. Сребрен змеј е разновидна сорта, додавајќи впечатливо зеленило на влијанието што веќе го имаат цветните шилци на растението. Растете го во делумна сенка. 07 од 10 Црна мондо трева Смреката / Дејвид Болие Толерантна на сонце или делумна сенка, Ophiopogon planiscapusNigrescens (висока 6 инчи) се одгледува поради црната боја на нејзините сечила слични на трева. Дури и бобинките што понекогаш ги наследуваат нејзините цвеќиња се црни. На сончево место, растејте ја оваа необична зона од 6 до 9 како придружно растение за Sedum rupestreAngelina; златната боја на листовите на вториот ќе создаде впечатлив контраст. 08 од 10 Притаен Phlox DAJ / Getty ImagesПокрај контролата на ерозијата, Phlox го краде визуелното шоу кога цвета со својот тепих со светли цветови. Кога ќе ги видите цветовите на оваа кратка (6 инчи) ползечка фабрика за зоните од 3 до 9, знаете дека пролетта е во тек. Продолжете до 9 од 10 подолу. 09 од 10 Прекинат папрат Ласло Подор / Гети СликиЗа промена на темпото, обидете се со диво растение на вашата засенчена падина. Терхизомите кои овозможуваат ширење на Osmunda claytoniana (2 до 3 стапки, зони од 3 до 8) се одлични за задржување на почвата и со тоа минимизирање на ерозијата. Отпорен на влажни почви, исто така е одличен избор за влажни ридови. 10 од 10 Rockspray Cotoneaster Gillian Plummer / Getty ImagesCotoneaster horizontalis (зони од 5 до 7) е уште еден избор од светот на грмушките кој е меѓу најдобрите растенија за контрола на ерозијата. Ќе ви се допадне неговото хоризонтално растение ако барате избор што не станува премногу висок (3 стапки), но што се шири и вади големи, цврсти корени што ќе ја стабилизираат земјата на падина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *