10 gjelbërimet më të mira për mbrojtjen dhe ekranet e privatësisë

Me gjelbërim të përhershëm bëjnë ekrane të mrekullueshme, gardhe dhe privatësi. Disa rriten shpejt në gardhe të dendura, ndërsa të tjerët zhvillohen ngadalë dhe kërkojnë shkurtime më pak të shpeshta. Ata ruajnë gjethet e tyre gjatë gjithë vitit për të përmirësuar peizazhin tuaj dhe për të krijuar një pengesë të përhershme të gjelbër. Përveç krijimit të privatësisë, ato mund të fshehin struktura të shëmtuara, duke përfshirë gardhin rudimentar. Gardhe të gjata shërbejnë si mbrojtëse nga era dhe ofrojnë hije aty ku nevojitet për bimët e kopshtit. Bimët me gjelbërim të përhershëm, me gjethe të mprehta ose gjemba, mund të veprojnë edhe si pengesë për të dekurajuar kafshët dhe kafshët shtëpiake. Lulet, nëse ka, zakonisht janë të parëndësishme, por mund të tërheqin bletët dhe pjalmuesit e tjerë. Gjethja e larmishme përmban një gamë të gjerë ngjyrash dhe modelesh të cilat, së bashku me madhësinë dhe llojin e gjetheve, mund të krijojnë një pamje që i përshtatet planit tuaj të peizazhit. Këtu janë 10 shkurre me gjelbërim të përhershëm për t’u marrë parasysh për krijimin e një gardh për të përmbushur nevojat tuaja.19 Gardhe të stilit të privatësisë së jetesës (Plus Shembuj të bimëve) Mbrojtësit më të mirë me gjelbërim të përhershëm për privatësi 01 nga 10 Boxwood The Spruce / Cara Cormack Një kohë e gjatë një e preferuar evropiane, druri i boksit i përgjigjet shumë mirë krasitjes dhe formësimit. Përveç krijimit të gardheve të shkëlqyera, drunjtë e boksit janë një pemë e preferuar për një topiar. Gjethet e vogla me gjelbërim të përhershëm mbeten të rregullta kur priten. Kutia koreane po rezulton të jetë më e fortë se varietetet angleze. Shkurtoni në fund të pranverës, pasi rritja e re errësohet. Madhësia ndryshon sipas specieve dhe preferon diellin e plotë në hijen e pjesshme. Emri: Boxwood (Buxus) USDA Zonat e rritjes: 6 deri në 8 Dielli Ekspozimi: hije e pjesshme ose e zbehtë Nevojat për tokë: Tokë e drenazhuar mirë në rangun 6.8 deri në 7.5 pH 02 nga 10 Yew The Sp / Adrienne LegaultYew bën një mbrojtje të dendur që i përgjigjet mirë krasitjes. Mbrojtjet e tepërta të yewve shpesh mund të restaurohen me krasitje të forta në fund të dimrit. Shumë yew të përdorur për mbjelljet e themeleve mbeten të squat. T. Baccata rritet deri në 6 metra i gjatë dhe 16 këmbë i gjerë, duke e bërë atë të shkëlqyeshëm për mbrojtje. Uniformiteti i një gardh prej yew krijon një mur të madh për kopshte të mbyllura. Është një kultivues i ngadalshëm dhe mesatar. Emri: Yew (Taxus baccata) USDA Zonat e rritjes: 2 deri në 10, në varësi të varietetit Varietetet e ngjyrave: jo të lulëzuara; hala jeshile të errët dhe manaferrat e kuqe Ekspozimi ndaj diellit: dielli, hije e pjesshme ose hije e plotë në varësi të shumëllojshmërisë Nevojat e tokës: Tokë e drenazhuar mirë me një pH neutral 03 nga 10 Arborvitae Green Giant (Thuja Green Giant) Valery Kudryavtsev/Getty ImagesArborvitae Green Giant u prezantua nga Shtetet e Bashkuara Arboretumi Kombëtar. Ju mund ta rritni atë në pothuajse çdo kusht toke nga rëra në argjilë. Formon një formë piramide dhe nuk kërkon krasitje. Është rezistent ndaj dëmtuesve dhe madje rezistent ndaj drerëve. Për një mbrojtje të shpejtë ose mbrojtje nga era, mbillni këto bimë 5 deri në 6 metra larg njëra-tjetrës. Për një mbrojtje më graduale, mbillni 10 deri në 12 metra larg njëri-tjetrit. Këta kultivues të shpejtë mund të arrijnë 60 këmbë të gjata dhe 20 këmbë të gjera. Emri: Arborvitae Gjelbër Giant (Thuja standishii × plicata) USDA Zonat e Rritjes: 2 deri në 7 Ekspozimi në diell: Dielli i plotë dhe i pjesshëm Nevojat për tokë: Toleron një sërë tokash, por preferon mirë lagështinë topa të kulluara 04 nga 10 Holly The Spruce / Autumn Wood E njohur për gjethet e saj jeshile me shkëlqim dhe manaferrat e kuqe të ndezura, bukëzat duken më mirë nëse mbahen të shkurtuara dhe të plota. Vetëm femrat vendosin manaferrat, por do t’ju duhet një mashkull për të pjalmuar kryq. Ka disa varietete të reja që nuk kërkojnë dy gjini. Hollitë preferojnë tokën acidike dhe shtimi i torfe ose squfuri i kopshtit mund të jetë i nevojshëm. Sheri amerikan është më gjerësisht i adaptueshëm se sa i shenjtë anglez. Është një kultivues mesatar, duke arritur një lartësi prej 6 deri në 10 këmbë dhe një përhapje prej 5 deri në 8 këmbë. Mbillni hollies 2 deri në 4 metra larg njëra-tjetrës dhe kujdesuni për krasitjen e rëndë për formësimin në fund të dimrit ose në fillim të pranverës. Bimët mund të krasiten lehtë në çdo kohë të vitit. Emri: Holly (Ilex) USDA Zonat e rritjes: 5 deri në 9 Varietetet me ngjyra: lule të bardha në të gjelbër dhe manaferrat e kuqe Ekspozimi ndaj diellit: dielli i plotë në hije të pjesshme Nevojat për tokë: Tokë e drenazhuar mirë, pak acide, pjelloreVazhdo deri në 5 nga 10 më poshtë. 05 nga 10 Firethorn Bredhi / Evgeniya VlasovaFirethorn mund të jetë pak i padisiplinuar, por gjithsesi duket i mrekullueshëm në peizazh. Është një gjelbërim i përhershëm me lule të bardha në pranverë dhe manaferra portokalli-të kuqe nga vera në dimër dhe është e njohur për dekorimet e Krishtlindjeve. Kjo bimë rezistente ndaj thatësirës pëlqen diellin e plotë deri në hije të pjesshme. Mbillni gjemba të zjarrit 3 deri në 4 metra larg njëri-tjetrit. Është një kultivues i shpejtë dhe mund të arrijë një lartësi prej 8 deri në 12 këmbë dhe një përhapje prej 3 deri në 5 këmbë. Shkurtoni nëse është e nevojshme, pas lulëzimit. Emri: Firethorn (Pyacantha coccinea) USDA Zonat e rritjes: 6 deri në 9 Varietetet e ngjyrave: Lule të vogla të bardha që rezultojnë në fruta portokalli Ekspozimi në diell: Dielli i plotë ndaj hijes së pjesshme Nevojat për tokë: Tokë e lagësht, e drenazhuar mirë 06 e selvisë 10 Bredhi / Evgeniya Vlasova Selvia Leyland është një gjelbërim i përhershëm në formë kolone me gjethe të sheshta si luspa. Krijon një ekran të fortë privatësie ose xhami të përparmë që është tolerant ndaj kripës dhe rritet më mirë në diell të plotë. Shumë kultivarë të rinj po edukohen për ngjyrë më të kaltër, larmi dhe gjeth më shumë pupla. Është një kultivues i shpejtë dhe mund ta krasitni për t’i dhënë formë pasi gjethja e re thellohet në ngjyrë. Mund të arrijë një lartësi prej 60 deri në 70 këmbë dhe një shtrirje prej 15 deri në 20 këmbë. Emri: Leyland Cypress (x Cupressocyparis Leylandii) USDA Zonat e Rritjes: 6 deri në 10 Varietetet e ngjyrave: Ekspozimi i bardhë në diell: I plotë ndaj diellit të pjesshëm Nevojat për tokë: argjilë acide ose neutrale , tokë pjellore dhe rërë 07 nga 10 Dafina e larmishme japoneze (Aucuba japonica) Bredhi / Evgeniya Vlasova E njohur edhe si pema e pluhurit të arit, ‘Variegata’ ka gjethe lëkure të zbehta jeshile të ndezura me lara-lara me larmi të verdhë. Kjo pemë dallohet, veçanërisht kur përdoret për të ndriçuar një zonë me hije, të cilën e preferon. Variegata është femër dhe kërkon një mashkull për pllenim, për të prodhuar kokrra të kuqe. Zgjedhjet e mira përfshijnë ‘z. Goldstrike’ dhe ‘Maculata’. Kjo dafinë pëlqen tokën e lagësht, por mund të përballojë periudhat periodike të thatësisë. Është një kultivues i ngadalshëm që mund të krasitet në fillim të pranverës deri në verë. Mund të arrijë një lartësi prej 6 deri në 9 këmbë dhe një shtrirje nga 3 deri në 5 këmbë. Emri: Dafina e larmishme japoneze (Aucuba japonica ‘Variegata’) Zonat e rritjes USDA: 7 deri në 10 Varietetet me ngjyra: Gjeth i larmishëm, njolla ari, manaferrat e kuqe Ekspozimi në diell: Dielli i plotë deri në hije të pjesshme Nevojat për tokë: Pothuajse të gjitha tokat e drenazhuara mirë. Disa lloje cotoneaster janë me gjelbërim të përhershëm ose gjysmë të gjelbër. Ka disa varietete; C. lucidus rritet deri në 10 metra i gjatë, C. glaucophyllus rritet 3 deri në 4 metra i gjatë me një përhapje 6 këmbë; dhe C. franchetii rritet 6 metra i gjatë me një shtrirje 6 këmbë. Kjo kaçubë kërkon pak krasitje, por çdo formësim duhet të bëhet në fillim të pranverës për bimët me gjelbërim të përhershëm dhe pak para fillimit të rritjes së re për bimët gjysmë të gjelbëruara. Emri: Cotoneaster (C. lucidus, C. glaukofilus, C. franchetii)Zonat e rritjes USDA: 5 deri në 9 në varësi të shumëllojshmërisë Varietetet e ngjyrave: Manaferrat e kuqe dhe gjethja e shndritshme në vjeshtë Ekspozimi i diellit: Dielli i plotë në hije të pjesshme Nevojat për tokë: i lagësht por i drenazhuar mirë, dheu i shkrifët Vazhdoni në 9 nga 10 më poshtë. 09 nga 10 Heavenly Bamboo Bredhi / Gyscha RendyNandina domestica është e njohur në jug të SHBA-së, ku manaferrat e saj të vjeshtës/dimrit janë më të habitshmet. Megjithatë, Nandina është më e ashpër nga sa do të sugjeronte gjethja e saj delikate. Lulet e bardha të pranverës vijnë në formë lulebore dhe pasohen nga tufa me kokrra të kuqe. Gjethja skuqet në të kuqe për vjeshtë dhe dimër. Është një kultivues mesatar dhe i shpejtë dhe mund të krasitet para rritjes së re. Prisni një lartësi prej 5 deri në 7 këmbë dhe një shtrirje prej 3 deri në 5 këmbë. Emri: Bambu qiellor (Nandina domestica) USDA Zonat e rritjes: 5 deri në 10 Varietetet me ngjyra: lule të bardha ose rozë; manaferrat e kuqe; gjethja e vjeshtës Ekspozimi ndaj diellit: Dielli i pjesshëm Nevojat për tokë: Tokë e pasur dhe acide 10 nga 10 Privet Bredhi / Evgeniya VlasovaNjë bimë klasike gardh, jo të gjitha kërpudhat janë me gjelbërim të përhershëm. Gjethja e dendur i përgjigjet jashtëzakonisht mirë krasitjes dhe mund të krasitet pas lulëzimit. Shumica kanë lule të bardha verore të ndjekura nga manaferrat e zeza. Privet është shumë i adaptueshëm dhe do të rritet pothuajse në çdo kusht nga dielli në hije. Këta kultivues të shpejtë arrijnë një lartësi prej 15 këmbësh dhe një shtrirje prej 5 deri në 6 këmbë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *