10 Këshilla për Mbjelljen nën Pemë

Çdo oborr duket më mirë me një pemë hije të pjekur në të. Pemët i shtojnë qëndrueshmëri dhe peshë peizazhit. Për ta bërë pemën të duket sikur është aty, ne shpeshherë unaza e bazës së trungut me lule dhe bimë. Për fat të keq, ndërsa pema rritet dhe degët dhe rrënjët e saj zgjerohen, zona përreth saj bëhet një djerrinë djerrë. Rrënjët e pemëve thithin shpejt të gjithë ujin e disponueshëm dhe bëjnë një punë të shkëlqyeshme për të bllokuar diellin, kështu që pak bimë lulëzojnë atje. Mos u dorëzoni dhe krijoni një vullkan me mulch rreth pemëve tuaja. Është e mundur të mbillni nën një pemë nëse zgjidhni me mençuri dhe filloni të vogla. Ndiqni këto 10 këshilla për t’i vendosur bimët dhe rritjen e lumtur nën pemët tuaja.. 01 nga 10 Mbroni pemën në proces Bredhi / Gyscha Rendy Është e vështirë të besohet, por pemët mund të jenë të ndjeshme ndaj çdo dëmtimi të rrënjëve dhe lëvores së tyre. Disa pemë, si ahu, qershia, kumbulla, qentë, magnolia dhe panja, kanë rrënjë të cekëta mezi nën sipërfaqen e tokës dhe reagojnë dobët kur ato rrënjë shqetësohen. Kini kujdes duke gërmuar rreth rrënjëve kur mbillni nën një pemë. Përdorni një mistri ose thikë gërmimi, në vend të një lopatë të madhe. Nëse hasni një rrënjë, lëvizni në një vend tjetër. Gjithashtu, shmangni dëmtimin e lëvores në bazën e pemës. Çdo dëmtim është një ftesë për sëmundjet dhe dëmtuesit që të gjejnë rrugën e tyre brenda pemës. 02 nga 10 Filloni nga e vogla Bredhi / Marie IannottiMeqenëse nuk mund të hapni gropa për të vendosur bimë të mëdha nën pemën tuaj, do t’ju duhet të mbillni fidanë të vegjël ose ndarje. Ju mund të jeni në gjendje të blini bimë të vogla “liner” me shumicë nga disa fidanishte me porosi me postë. Këto janë fidanë që synohen të rriten në fidanishte dhe të shiten si bimë në qendrat e kopshtit. Nëse mund të gjeni një burim për astar, do të kurseni shumë para. Sigurisht, ju mund të filloni gjithmonë tuajin. Shqetësimi kryesor është se ju dëshironi fidanë me topa të vegjël rrënjë, kështu që ju mund t’i shtrydhni ato pa i gërmuar shumë gjerë ose thellë. Kjo do të thotë shumë ujë në fillim, por bimët e vogla do të përshtaten më lehtë me lagjet e tyre të ngushta sesa një bimë e madhe, dhe ju nuk do ta dëmtoni pemën tuaj në procesin e mbjelljes. 03 nga 10 Përdorni vetëm disa varietete bimore, por përdorni shumë prej tyre Bredhi / Marie IannottiZgjidhni disa bimë kryesore dhe më pas mbillni ato në pjesë të mëdha. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi ju duhet të mbillni fidanë shumë të vegjël. Konsideroni të përfshini disa mbulesa tokësore që përhapen shpejt për një mbulesë të shpejtë, por kini kujdes me këtë. Bimë të tilla si pachysandra, dredhkë dhe bar me shirit (Phalaris arundinacea) do të pushtojnë të gjithë oborrin. Bimë të tilla si xhenxhefili (Asarum), kolumbina (Aquilegia) dhe zemra me gjakderdhje (Dicentra) janë zgjedhje më të mira. 04 nga 10 Mos i bini ziles së pemës; Plotësoni rreth tij. Bredhi / Gyscha RendyPër një pamje natyrale, shmangni rrethimin e pemës me një rresht bimësh. Mbilleni deri në trungun e pemës. Lërini bimët tuaja të rrjedhin rreth pemës. Nëse mbillni bimë të përhapura, të cilat mund të përdoren si mbulesë tokësore, të tilla si Lule shkumë (Tiarella) ose Laurentia (Isotoma fluviatilis), ato do të krijojnë kufijtë e tyre. Sigurisht, mund t’ju duhet të bëni pak rrallim për t’i mbajtur ato nën kontroll. Vazhdo në 5 nga 10 më poshtë. 05 nga 10 Mbështetuni te gjethja tërheqëse Bredhi / Marie IannottiDisa bimë të lulëzuara do t’i mbijetojnë hijes së plotë të pemës, por me siguri nuk do të keni një bollëk lulëzimesh të qëndrueshme. Për t’u siguruar që të keni një ekran tërheqës, zgjidhni bimë me gjethe që duken mirë gjatë gjithë sezonit. Zgjedhjet e mira përfshijnë: xhenxhefilin evropian (Asarum europaeum), fierët e pikturuar japoneze (Athyrium niponicum), Hosta, këmbanat e koraleve (Heuchera), barin pyjor japonez (Hakonechloa macra) dhe majën e butë (Podophyllum). Ju mund të krijoni një sixhade të bukur vetëm me format dhe ngjyrat e gjetheve. 06 nga 10 Plani për kushte të thata Bredhi / Marie IannottiNdihmon nëse zgjidhni bimë që mund të përballojnë disa thatësira. Ju ende do t’ju duhet t’u jepni bimëve tuaja pak TLC për vitin e tyre të parë, pavarësisht se çfarë mbillni. Por do të jetë më e lehtë për bimët, dhe ju, nëse zgjidhni bimë që nuk do të kenë nevojë për shumë lotim shtesë gjatë periudhave të thata, kur rrënjët e pemës do të thithin të gjithë lagështinë e disponueshme. 07 nga 10 Zgjeroni sezonin tuaj të lulëzimit Bredhi / Marie Iannotti Përfitoni nga pranvera e hershme, para se pema të dalë jashtë, dhe përfshini llamba të lulëzuara, veçanërisht ato të vogla si krokus, iris xhuxh dhe Lavdi në dëborë (Chionodoxa). Një tjetër zgjedhje e mirë do të ishin kalimtarët e pranverës. Bimë si rrënjët e gjakut (Sanguinaria canadensis), pantallonat holandeze (Dicentra cucullaria), trillium dhe zilja e Virxhinias (Mertensia virginica) priren të zhduken kur temperatura të ngrohet, duke krijuar hapësirë ​​për bimët tuaja të sezonit të rregullt për t’u mbushur. 08 nga 10 Përfshi disa surpriza Bredhi / Marie IannottiPër t’i dhënë nënmbjelljes suaj një dramë dhe tërheqëse tërheqëse, shtoni një spërkatje me ngjyrë të theksuar të papritur ose teksturë të pazakontë. Do të shtojë një tjetër dimension bukurie dhe do ta bëjë mbjelljen tuaj të duket e plotë. Disa gjethe me ngjyra të ndezura zbehen në hije, prandaj sigurohuni që pjesa juaj fokale të marrë pak dritë dielli duke e mbjellë drejt skajit të jashtëm të degëve. Vazhdo në 9 nga 10 më poshtë. 09 nga 10 Gjeni një qilim që funksionon dhe përsëriteni atë Bredhi / Marie IannottiOborri juaj do të jetë më koheziv nëse përfshini paletën e bimëve që keni përdorur nën pemën tuaj në një vend tjetër në kopsht. Mos e përdorni vetëm nën pemë; çdo zonë me hije do të funksionojë, ndoshta pranë një stol ose përgjatë një shtegu ose në atë oborr të vogël anësor që nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme ose diell për një kufi me lule. 10 nga 10 Vazhdoni të rritet Bredhi / Marie IannottiPër ta mbajtur kopshtin tuaj të pemëve të shëndetshëm, shtoni disa centimetra mulch organik ose plehrash. Ju do të krijoni atë “dysheme pyjore” të pasur që i bën tokat pyjore të rriten kaq shumë. Mulçi do të ndihmojë në mbajtjen e lagështisë së çmuar dhe do t’u japë bimëve një nxitje të vogël. Zbatoni përsëri mulch çdo vit në fillim të pranverës, përpara se bimët të kenë mundësi të gjethet. Vetëm kini kujdes që të mos i varrosni bimët nën të. Për të mbjellë me sukses nën një pemë të madhe kërkon pak përpjekje përpara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *