15 bimët më të mira me gjelbërim të përhershëm

Një bimë me gjelbërim të përhershëm është e dobishme për kopshtin tuaj në dy mënyra. Gjethja me gjelbërim të përhershëm ofron interes vizual gjatë gjithë vitit. Mbulesat e tokës ofrojnë një sërë mënyrash për të ulur mirëmbajtjen e oborrit. Ata luftojnë erozionin dhe shtypin barërat e këqija. Të rritura në një shpat në vend të barit, ato ju ndihmojnë të shmangni kositjen në një zonë problematike që, në rastin më të mirë, do të ishte e papërshtatshme për t’u kositur dhe, në rastin më të keq, krejtësisht e rrezikshme. të konsiderohen si disa nga bimët më të mira për rregullimin e peizazhit. Dhe si kopshtarë, ne i vlerësojmë ato edhe më shumë nëse rriten me shpejtësi. Kjo, për fat të keq, është paralajmërimi i mbulesave tokësore me rritje të shpejtë. Disa lloje, veçanërisht ato jo-vendase, mund të jenë pushtuese. Nëse vendosni t’i mbillni ato, përgatituni të kontrolloni përhapjen e tyre, përndryshe këto bimë mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë në peizazhin tuaj (dhe më gjerë). Këtu është një listë e mbulesave më të mira të tokës me gjelbërim të përhershëm, si bimët barishtore shumëvjeçare ashtu edhe shkurret me rritje të ulët . 01 nga 15 Myrtle kacavjerrëse AYImazhe / Getty ImagesPervinca, siç njihet edhe mërsina zvarritëse, shihet më shpesh me lule blu, por vjen edhe në një shumëllojshmëri me lule të bardha. Për shkak se kjo hardhi e lulëzuar mund të marrë hije të thatë, është një zgjidhës i problemeve. Fatkeqësisht, është pushtues në disa zona, prandaj kontrolloni me zyrën tuaj lokale të zgjerimit përpara se ta mbillni. Për peizazhet ku nuk është invazive, ose ku të kesh një mbulesë toke të fortë, rezistente ndaj drerit për hije të thatë është mjaft e rëndësishme saqë nuk e shqetëson mirëmbajtjen shtesë për ta kontrolluar atë, mirta zvarritëse mund të jetë një zgjedhje e përshtatshme. Emri: zvarritëse myrtle (Vinca minor f. alba) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-9 Nevojat për tokë: Dritë e drenazhuar mirë: hije e pjesshme me diell të plotë, hije Madhësia e pjekur: 3-6 inç. i gjatë me hardhi pasuese deri në 18 inç. gjatë 02 nga 15 Spurge japoneze Bredhi / Evgeniya VlasovaKjo mbulesë tokësore me gjelbërim të përhershëm për hije është një bimë e fortë. Është tolerant ndaj thatësirës, ​​rezistent ndaj dëmtuesve, drerëve dhe lepujve dhe mund të rritet në tokë argjilore. Me gjethet e saj lëkure dhe me shkëlqim, ajo formon dyshekë të dendur që pengojnë rritjen e barërave të këqija. E gjithë kjo ka një çmim megjithatë, pachysandra japoneze përhapet përtej zonave të synuara të kopshtit dhe në zonat natyrore. Kolonitë e krijuara janë të vështira për t’u hequr. Për ta mbajtur atë të kufizuar në zonën e synuar, ju duhet të gërmoni gërmuesit e përhapjes çdo vit ose të groposni një pengesë në tokë. Alternativa jo-invazive e pachysandra japoneze me kushte të ngjashme rritjeje dhe po aq e përshtatshme për t’u strehuar në hije është spurge Allegheny (Pachysandra procumbens ). Është vendas në juglindje të Shteteve të Bashkuara. Emri: pachysandra japoneze (Pachysandra terminalis) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-8Drita: hije e pjesshme, hije Nevojat për tokë: Pak acid (pH 5.5 deri në 6.5) Madhësia e pjekur: 6 inç. i gjatë, 12 inç. gjerë 03 nga 15 Zvarritja Phlox huzu1959 / Getty ImagesKjo mbulesë tokësore për diell të plotë është vendas në Amerikën e Veriut. Preferon që toka e tij të mbahet në mënyrë të barabartë me lagështi, por toleron tokën e thatë. Është një bimë gjysmë me gjelbërim të përhershëm me gjethe si gjilpëra, por vlerësohet shumë më tepër për lulet e saj, të cilat formojnë një rrogoz të trashë me ngjyrë. E kuqe, rozë, e bardhë, blu, dyngjyrëshe, trëndafili, livando dhe vjollcë janë të gjitha ngjyrat e mundshme të luleve për këtë lulëzim të hershëm të pranverës. Për shfaqjen më të mirë, rritni masat e floksit në një kodër, ku ato do të dyfishohen si bimë që kontrollojnë erozionin. Floksi zvarritës do të përhapet me kalimin e kohës. Nëse teprica është e padëshiruar në zonën fillestare të mbjelljes, ndajini ato dhe shpërndajeni pasurinë në një vend tjetër në oborr. Emri: Flox zvarritës (Phlox stolonifera) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 5-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë e pjekur madhësia: 6-12 in. i gjatë, 9–18 inç. i gjerë 04 nga 15 Bari i zi Mondo Gjeorgjian Lane / Getty Images Botanikisht, bari i zi mondo nuk është bar, por një bimë shumëvjeçare me rrënjë tuberoze në familjen e zambakëve. Kjo gjysmë gjelbërim i përjetshëm është vendas në Japoni. Cilësia e tij dalluese janë tehet e tij të ngjashme me barin, ngjyra e errët e të cilave e bën atë një nga bimët vërtet të zeza. Ajo bën mirë në zonat gjysmë hije dhe është tërheqëse në pjesën e përparme të një kufiri, si një bimë buzë ose në kopshte shkëmbore. me nevoja të moderuara për ujë. Vini re se bari i zi mondo rritet ngadalë, kështu që nuk është lloji i mbulesës së tokës që do të mbillnit kur dëshironi të mbushni shpejt një vend të zhveshur në peizazhin tuaj. Emri: Bari i zi mondo (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) Zonat e qëndrueshmërisë USDA: 6- 9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: Madhësia e pjekur: 9-12 inç. i gjatë dhe i gjerëVazhdo në 5 nga 15 më poshtë. 05 nga 15 Trumza zvarritëse David Beaulieu Një nga varietetet me gjelbërim të përhershëm të trumzës zvarritëse është trumza e Archer’s Gold. Ky kultivar trumze tolerant ndaj thatësirës me gjethe të artë është një bimë shumëvjeçare për diell të plotë. Ashtu si shumica e bimëve mesdhetare, ajo lulëzon në tokë të thatë dhe të drenazhuar mirë. Është një zgjedhje e mirë për zonat e vendkalimeve dhe zona të tjera me trafik të lehtë deri në mesatar, sepse nuk shtypet lehtë. Bima ka gjethe aromatike; era lirohet kur e shkel. Ju gjithashtu mund ta fusni atë midis gurëve të shkallës së kopshtit. Emri: Trumza e Archer’s Archer (Thymus citriodorus ‘Archer’s Gold’) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 5-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 4-6 inç. e gjatë, përhapje e vazhdueshme 06 nga 15 Hithra e ngordhur me njolla Neil Holmes / Getty ImagesPër zonat e thata që janë me hije ose pjesërisht me hije, hithra e vdekur me njolla është një mbulesë tokësore mjaft e lulëzuar. Ajo ka lule rozë në pranverë dhe verë dhe dyfishohet si një bimë gjethore, falë gjetheve të saj të argjendta të gjelbra. Gjethet mund të jenë ose me gjelbërim të përhershëm ose gjysmë të gjelbër, në varësi të kushteve të vendit. Kultivarët e ndryshëm ofrojnë veçori të ndryshme. ‘Aureum’ ka gjethe të bardha me buzë të arta dhe lule rozë. Gjethet e gjelbërta të errëta të ‘Golden Anniversary’ kanë skaje të arta me një shirit të bardhë qendror dhe lule livando në pranverë. Emri: Hithër e vdekur me njolla (Lamium maculatum) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-8Drita: hije e pjesshme, hije Nevojat për tokë: të drenazhuar mirë , i shkrifët Madhësia e pjekur: 6-9 inç. i gjatë, 12-24 inç. gjerë 07 nga 15 Angelina Stonecrop folëse domate / Getty ImagesBimët e shumta në Sedumgenus përfshijnë gjithashtu varietete me rritje të ulët, në zvarritje. Angelina stonecrop është një nga zgjedhjet e njohura për mbulesat e tokës me gjelbërim të përhershëm. Ngjyra e gjethit të ngjashëm me gjilpërën varet nga sasia e diellit që merr, duke filluar nga ngjyra e çarrës deri në ngjyrën e artë. Lulet e vogla të verdha shfaqen në verë. Në vjeshtë, gjethja merr një ngjyrë portokalli ose ndryshk të mrekullueshëm. Megjithëse Angelina rritet mesatarisht shpejt, mund të duhen disa vjet që bima të lulëzojë. Pasi të krijohet, është rezistent ndaj thatësirës. Emri: Angelina stonecrop (Sedum rupestre ‘Angelina’) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 5-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: i lagësht, i drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 4–6 inç. i gjatë, 1–3 ft. i gjerë 08 nga 15 Trëndafili i Kreshmës BambiG / Getty ImagesPër një mbulesë toke me lulëzim të hershëm, merrni parasysh trëndafilin e kreshmës. Formimi i sythave të luleve në këtë bimë është një shenjë e sigurt e pranverës. Fakti që lulet e saj tunden me kokë deri në tokë e bën të vështirë t’i shohësh ato; nëse është e mundur, rriteni këtë mbulesë tokësore në një peizazh ose një zonë tjetër të ngritur, në mënyrë që të mos keni nevojë të gjunjëzoheni në tokë për të vlerësuar bukurinë e tyre. Ose rritni kultivarin Ivory Prince, i cili është i vetmi lloj me lule që mbajnë kokën lart. Mund t’i duhen dy deri në tre vjet trëndafilit të kreshmës për t’u pjekur në një bimë të lulëzuar, duke u përhapur ngadalë. Një përfitim i shtuar është se, ndryshe nga bimët e tjera që lulëzojnë në pranverë, është rezistente ndaj vozit. Bima është toksike për njerëzit dhe kafshët shtëpiake. Emri: Trëndafili i Kreshmës (Helleborus x hybridus) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-9Drita: hije e pjesshme Nevojat për tokë: i lagësht, i kulluar mirë, i shkrifët Madhësia e pjekur: 12-18 inç. i gjatë dhe i gjerëVazhdo në 9 nga 15 më poshtë. 09 nga 15 Muri Germander Kerrick / Getty ImagesPër shkak se është me rritje të ulët dhe formues grumbujsh, kjo nënshkurre me gjelbërim të përhershëm me gjethe të gjera (bimë me kërcell druri) funksionon mirë si një mbulesë tokësore. Gjermani i murit është vendas në Mesdhe dhe është tolerant ndaj thatësirës, ​​kështu që është i përshtatshëm për xeriscape. Germanderi i murit është një zgjedhje e shkëlqyer si një bimë buzësh përgjatë vendkalimeve në zona me diell, sepse është një mbulesë tokësore me pak mirëmbajtje. -5 inç. i gjatë, 1-2 ft. gjerë 10 nga 15 Candytuft Bredhi / Evgeniya VlasovaCandytuft është një tjetër nënshkurre mesdhetare tolerante ndaj thatësirës që lulëzon më mirë në diell të plotë. Bima është me gjelbërim të përhershëm në vendet jugore gjysmë e gjelbër në skajin verior të zonës së saj. Me zakonin e tyre të ulët të rritjes së grumbullimit, karamele ndriçojnë kopshtet me lule të bollshme të bardha ose rozë për disa javë në fund të pranverës dhe në fillim të verës. Kultivarët e ndryshëm ndryshojnë në lartësi, përhapje dhe ngjyra të lulëzimit. ‘Nana’ është një kultivar më i shkurtër që arrin një lartësi prej vetëm 6 inç. ‘Purity’ është një kultivar i mirë për kopshtet e hënës, pasi lulet e tij janë të bardha shkëlqyese. Emri: Candytuft (Iberis sempervirens) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 3-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 12–18 inç. i gjatë, 12-16 inç. gjerë 11 nga 15 Dëllinja zvarritëse tc397 / Getty ImagesDëllinja zvarritëse është një bimë e qëndrueshme me gjelbërim të përhershëm me gjethe argjendi-blu. Në dimër, mund të marrë një ton të purpurt. Është një mbulesë tokësore rezistente ndaj thatësirës që kërkon diell të plotë dhe kullim të shkëlqyer të tokës. Është një zgjidhje e shkëlqyer praktike për shpatet me diell ku uji rrjedh shpejt. Shpejtësia e rritjes është e ndërmjetme, por përhapja e bimës së pjekur mund të arrijë disa metra. Jo vetëm që dëllinjat rrëshqanore janë shkurre me mirëmbajtje të ulët, por ato gjithashtu mund t’ju kursejnë punën duke frenuar tokën në faqet e kodrave të prirura ndaj erozionit, falë sistemeve të tyre të forta rrënjë. Drita: Diell i plotë Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 3-6 inç. i gjatë, 6-8 ft. gjerë 12 nga 15 Moonshadow Euonymus David BeaulieuKy kultivar i dimrit euonymus është një shkurre me rritje të ulët, me përhapje që vlerësohet për gjethet e saj të larmishme, të cilat janë të gjelbra të thella me qendra të verdha të ndezura. Mbilleni në masë si një mbulesë toke shumëngjyrëshe. Bima rritet me një ritëm mesatar. Është shumë i adaptueshëm si në vendet e thata ashtu edhe me lagështi, por ngjyra do të jetë më e mira në diell të plotë. Për fat të keq, dimri është një bimë që shfletohet shpesh nga dreri. Emri: Dimërka me hije hëne (Euonymus fortunei ‘Moonshadow’) Zonat e qëndrueshmërisë USDA: 4-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 3 ft. i gjatë, 5 ft. gjerëVazhdo në 13 nga 15 më poshtë. 13 nga 15 Blue Star Juniper David BeaulieuPër një mbulesë toke më të gjatë me gjelbërim të përhershëm. hidhini një sy dëllinjës Blue Star. Nuk është një dëllinjë rrëshqanore, por qëndron e shkurtër, më pak se 3 këmbë në pjekuri dhe ngadalë rritet e jo lart. Mund të jetë një mbulesë tokësore efektive për mbjelljet në masë. Vlerësohet për gjilpërat e saj blu, në formë fëndyle, me gjelbërim të përhershëm. Shkurre shfaq njëfarë rezistence ndaj thatësirës pasi të krijohet dhe në përgjithësi është me shumë pak mirëmbajtje. Emri: Dëllinja Ylli blu (Juniperus squamata ‘Ylli blu’) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-8Drita: Dielli i plotë Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 1- 3 ft. i gjatë, 1.5-3 ft. gjerë 14 nga 15 English Ivy Mark Winwood / Getty ImagesAnglisht dredhkë ishte një mbulesë toke me gjelbërim të përhershëm për hije në SHBA për një kohë të gjatë. Pastaj kopshtarët filluan të kapin faktin se kjo hardhi drunore është pushtuese në shumë zona. Ka më shumë se 400 kultivarë të dredhkës angleze dhe shumë prej tyre janë pushtues (kontrolloni me Zyrën tuaj të Qarkut nëse zona juaj është një prej tyre). Edhe pse kjo është një bimë e fortë që mund të mbushë shpejt një vend me hije, duhet ta mbillni vetëm nëse mendoni se mund ta kontrolloni përhapjen e saj. Gjithashtu, mbani në mend se dredhka angleze prodhon lule në vjeshtë dhe përhapet me farë. Ivy është toksik për njerëzit dhe kafshët shtëpiake. Në vend të kësaj, merrni parasysh të mbillni një mbulesë tokësore jo-invazive për hije, të tilla si spurge Allegheny (Pachysandra procumbens) ose ylli i artë (Chrysogonum virginianum). Emri: dredhkë angleze (Hedera helix) Zonat e qëndrueshmërisë USDA: 4-9Drita: Hije e pjesshme, hije e plotë Nevojat për tokë: Pjellore, me lagështi Madhësia e pjekur: 8 inç. i gjatë, 50-100 ft. përhapja 15 nga 15 Bugleweed Nathan Kibler / Getty ImagesDisa gjëra flasin për bugleweed. Ka një zakon të formimit të dyshekëve, i cili është i shkëlqyeshëm për të kontrolluar barërat e këqija. Ajo rritet shpejt dhe nën pemë ku bari nuk mund të vendoset dhe drerët nuk e pëlqejnë atë. Por bima mund të jetë gjithashtu pushtuese në disa zona (kontrolloni me Zgjerimin e Qarkut nëse zona juaj është një prej tyre). Ka disa kultivarë bugleweed, jo vetëm që ndryshojnë në gjeth dhe ngjyrën e luleve, por edhe në madhësi dhe përhapje. Sigurohuni që të zgjidhni një që ka më pak potencial invaziv, siç është kultivari ‘Burgundy Glow’, i cili përhapet më ngadalë se varietetet e tjera. Emri: Bugleweed (Ajuga reptans) USDA Zonat e qëndrueshmërisë: 4-9Drita: Dielli i plotë, hije e pjesshme Nevojat për tokë: Me lagështi mesatare. i drenazhuar mirë Madhësia e pjekur: 6-9 inç. i gjatë, 6-12 inç.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *