10 bimët më të mira për kontrollin e erozionit në oborrin tuaj

Bimët më të mira për kontrollin e erozionit janë ato mbulesa tokësore ose shkurre që janë të fuqishme, tërheqëse dhe kanë një sistem rrënjor efektiv në mbajtjen e tokës në një kodër. Ata duhet të kenë gjeth të përhapur për të ngadalësuar shpejtësinë e shiut të dendur. Nëse jetoni në vendin e drerëve, ato duhet të jenë gjithashtu bimë që drerët priren t’i rezistojnë ngrënies. Lista e mëposhtme ju jep një shumëllojshmëri zgjedhjesh, secila prej të cilave plotëson këto kritere. Në përzgjedhjen e bimëve, synoni një ekuilibër midis bukurisë dhe prakticitetit. Bima më e bukur që gjeni në një katalog kopshtesh do t’ju zhgënjejë nëse e rritni në kushte të gabuara (shumë hije ose diell) ose për të shërbyer një funksion që nuk është i përshtatshëm për t’u shërbyer. Gjithashtu duhet të vendosni një ekuilibër midis bukurisë dhe fuqisë , pasi mund të mos dëshironi të krijoni një makth për mirëmbajtjen e peizazhit duke futur në oborrin tuaj bimë që do të përhapen përtej kufijve që keni ndërmend për to. Disa nga bimët më të mira për kontrollin e erozionit do të jenë shumë agresive për disa pronarë shtëpish, kështu që vlerësoni zgjedhjet rast pas rasti. Pak çështje të peizazhit janë më urgjente dhe më sfiduese sesa kontrolli i erozionit, veçanërisht kur përpiqeni të mbroni një pjerrësi e pjerrët nga gërryerja. Përveç rritjes së mbulesave tokësore shumëvjeçare dhe shkurreve, të tilla si deutzia, që do të përhapen dhe do të godasin rrënjët për të mbajtur dheun, merrni parasysh krijimin e tarracave. Punonjësit mesatarë janë mjaft të aftë për t’i bërë tarracat me një pjerrësi graduale, por për shpatet e pjerrëta në rrezik të afërt të gërryerjes, puna u lihet më së miri profesionistëve. 01 nga 10 Dëllinjat rrëshqanore Bredhi / Druri i vjeshtës Dëllinjat kacavjerrëse janë ndër mbulesat e tokës që pëlqejnë shumë diell. Për fat të mirë, ata qëndrojnë të shkurtër (në përgjithësi jo më shumë se 1 këmbë) dhe janë të qëndrueshme ndaj të ftohtit (shumë janë të përshtatshëm për zonën 3 deri në 9). Bimët e dëllinjëve ju japin ngjyrën e peizazhit gjatë gjithë vitit, sepse ato janë me gjelbërim të përhershëm. Ka disa kultivarë, duke përfshirë: ‘Blue Rug’ (J. horizontalisWiltonii): i vlerësuar për gjethin e tij blu J. horizontalis’Princi i Uellsit’: një nga llojet më të shkurtra, duke qenë vetëm 6 inç i gjatë J. horizontalis’Lime Glow’: për ata që preferojnë gjethin e verdhë-jeshile 02 nga 10 Vinca Minor (Periwinkle) Bredhi / David Beaulieu Në kontrast me dëllinjën zvarritëse, Vinca minor është një nga mbulesat e tokës që mund të marrin hije. Por, si dëllinja zvarritëse, ajo është e shkurtër (3 deri në 6 inç) me gjelbërim të përhershëm. Një tjetër veçori e përshtatshme e mirtës rrëshqanore (zonat 4 deri në 8) është se ajo është tolerante ndaj thatësirës. Shpatet e pjerrëta të kodrave mund të jenë disa nga zonat më pak të aksesueshme të një peizazh për pronarët e shtëpive, që do të thotë se lotimi i bimëve në pika të tilla mund të jetë problematik. Bimët që janë natyrshëm tolerante ndaj thatësirës largojnë një pjesë të presionit nga ju për t’u kujdesur për to. 03 nga 10 Forsythia elzauer / Getty ImagesMos mendoni se jeni të kufizuar në mbulesat e tokës (bimë shumëvjeçare dhe shkurre të vogla që rriten horizontalisht) në luftimin e erozionit (megjithëse, në disa raste, për arsye estetike, mund të preferoni bimë më të shkurtra). , në rastet e rënda të erozionit ku keni nevojë për rezultate të shpejta, shkurret mund të jenë bimët më të mira për kontrollin e erozionit: Ato mund të godasin rrënjë më të mëdha dhe më të forta në tokë. Ato mund të formojnë sisteme rrënjësore të qëndrueshme që janë të shkëlqyera në mbajtjen e tokës. Forsythia (zonat 5 deri në 8, 4 deri në 6 këmbë) është një bimë e tillë, shkurre që lulëzon në fillim të pranverës. Forma e të qarit (Forsythia suspensa) mund të jetë një zgjedhje veçanërisht e mirë për mbajtjen e dheut në një shpat: aty ku degët e varura prekin papastërtitë, ato do të godasin rrënjët, duke vepruar kështu si mbulesa tokësore. 04 nga 10 Spurge japoneze Bredhi / David Beaulieu Ashtu si mirta rrëshqanore, Pachysandra terminalisis një mbulesë toke e shkurtër (6 inç), me gjelbërim të përhershëm për hije. Shpërthimi japonez (zonat 4 deri në 8) konsiderohet bimë gjethore. Edhe pse nxjerr lule të vogla e të bardha, ato shtojnë pak vlerë. Gjethet kanë një ndjesi dhe pamje lëkure që i jep më shumë interes pronës suaj. Vazhdo në 5 nga 10 më poshtë. 05 nga 10 Hithra e ngordhur e njollosur Bredhi / David Beaulieu Çfarë Lamium maculatum ka mbi spurge japoneze është kombinimi i gjetheve të bukura dhe luleve të bukura. Ka gjeth të argjendtë dhe ngjyra e luleve, në varësi të kultivarit, zakonisht është e bardhë, rozë ose vjollcë. Kjo bimë shumëvjeçare tolerante ndaj hijes së plotë është e qëndrueshme në zonat 4 deri në 8. 06 nga 10 Border Grass Natasha Sioss / Getty ImagesLiriope spicata duket si bari dekorativ, por nuk është. Kjo bimë shumëvjeçare (1 këmbë në lartësi, zonat 4 deri në 10) është në fakt në familjen e asparagus. Silver Dragon është kultivar i larmishëm, duke i shtuar gjeth të mrekullueshëm ndikimit të bërë tashmë nga thumbat e luleve të bimës. Rriteni atë në një hije të pjesshme. 07 nga 10 Bari i zi Mondo The Spruce / David BeaulieuTolerant ndaj diellit ose hijes së pjesshme, Ophiopogon planiscapusNigrescens (6 inç i gjatë) është rritur për ngjyrën e zezë të teheve të saj të ngjashme me barin. Edhe manaferrat që ndonjëherë pasojnë lulet e saj janë të zeza. Në një vend me diell, rriteni këtë çuditshmëri të zonës 6-në-9 si një bimë shoqëruese për Sedum rupestreAngelina; ngjyra e artë e gjetheve të kësaj të fundit do të krijojë një kontrast të mrekullueshëm. 08 nga 10 Zvarritja Phlox DAJ / Getty Images Përveç kontrollit të erozionit, Phlox subulata vjedh shfaqjen vizuale kur lulëzon me tapetin e tij me lule me ngjyra të ndezura. Kur shihni lulet në këtë bimë zvarritëse të shkurtër (6 inç) për zonat 3 deri në 9, e dini se pranvera është duke u zhvilluar. Vazhdo në 9 nga 10 më poshtë. 09 nga 10 Fern Laszlo Podor i ndërprerë / Getty ImagesPër një ndryshim të ritmit, provoni bimë të egra në shpatin tuaj me hije. Terhizomat që lejojnë Osmunda claytoniana (2 deri në 3 metra e lartë, zonat 3 deri në 8) të përhapet janë të shkëlqyera për të mbajtur tokën dhe për të minimizuar erozionin. Tolerant ndaj tokave të lagështa, është gjithashtu një zgjedhje e shkëlqyeshme për kodrat me lagështi. 10 nga 10 Rockspray Cotoneaster Gillian Plummer / Getty ImagesCotoneaster horizontalis (zonat 5 deri në 7) është një tjetër zgjedhje nga bota e shkurreve që është ndër bimët më të mira për kontrollin e erozionit. Do t’ju pëlqejë bima e saj horizontale nëse jeni duke kërkuar për një përzgjedhje që nuk bëhet shumë e gjatë (3 këmbë), por që përhapet dhe nxjerr rrënjë të mëdha e të forta që do të stabilizojnë tokën në një pjerrësi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *