15 Këshilla për ndërtimin e pellgjeve të kopshtit nstrim

Një pellg kopshti i shton bukurinë, elegancën dhe interesin e gjallë oborrit. Qoftë një pellg peshqish, një pellg pritës për një ujëvarë, ose thjesht një trup i qetë uji për meditim dhe reflektim, një pellg kopshti ofron një pikë qendrore që rrit pothuajse të gjitha oborret. Për të krijuar me sukses një pellg kopshti që duket i natyrshëm, ai ndihmon në ndiqni disa udhëzime bazë për ta bërë ndërtesën të shkojë më mirë dhe për mirëmbajtjen më të lehtë të vazhdueshme të pellgut. 01 nga 15 Niveli perimetrin e pellgut të kopshtit për të mbyllur tolerancat Kur hapni vrimën për pellgun e kopshtit, mbani mend se niveli i ujit të një pellgu kopshti është aq i lartë sa pika më e ulët e perimetrit të pellgut. Me fjalë të tjera, i gjithë perimetri i pellgut të kopshtit duhet të jetë sa më afër të njëjtës lartësi të jetë e mundur. Kjo mund të jetë një pikë që duket e dukshme nga larg, por kur jeni duke gërmuar pellgun shpesh mund t’i shpëtojë vëmendjes. Meqenëse një nivel i saktë nuk është i mundur, mendoni përsa i përket devijimeve dhe tolerancave. Për shembull, nëse thellësia e pellgut tuaj të zgjedhur është 24 inç, devijimi i perimetrit nga kjo lartësi duhet të jetë sa më i vogël: vetëm një ose dy inç. 02 nga 15 Vendosni nëse pellgu do të jetë i cekët apo i thellë Thellësia e pellgut të kopshtit është një vendim i rëndësishëm që ndikon si në koston ashtu edhe në pamjen eventuale të pellgut. Ndërsa pellgu bëhet më i thellë, fundi bëhet më pak i dukshëm dhe shkëmbi nuk mund të jetë parë. Peshqit mund të fshihen, të fshehura. Pellgjet më të thella kërkojnë gjithashtu përdorimin e veshjeve shtesë të shtrenjta të pellgjeve. Pellgjet e cekëta janë më të mira për shfaqjen e shkëmbinjve dekorativë në fund dhe peshqit janë më të spikatur. Por pellgjet e cekëta priren të ndërtojnë algat më shpejt sepse drita mund të arrijë më shumë ujë me intensitet më të madh. 03 nga 15 Mbroni fundin e pellgut kundër kafshëve që gërmojnë Dëmtuesit e gërmuar, si psh. Kur keni një kafshë që gërmon në oborrin tuaj, duket sikur jeni duke i mbushur gjithmonë vrimat. Por problemi e kapërcen pikën e bezdisjes kur kafsha gërmuese del nga pellgu i kopshtit tuaj, duke përtypur astarin e pellgut gjatë procesit. Zgjidhja është të vendosni një rrjetë metalike të quajtur pëlhurë harduerike si bazë për fundin e pellgut tuaj përpara se të hidhni me lopatë disa centimetra papastërti mbi të. Më pas shtresa e poshtme dhe astarja shkojnë sipër shtresës së papastërtive. Nëse anët tuaja janë të papastërta, pa bllok muri mbajtës, atëherë duhet të vendosni leckë harduerike edhe në anët. 04 nga 15 Pajtoni madhësinë eventuale të pellgut me madhësinë e astarit të pellgut Një pellg kopshti mund të jetë aq i madh sa madhësia e astarit të tij themelor të pellgut. Pra, shumë kohë përpara se çdo lopatë të takohet me papastërtinë, do t’ju duhet të kuptoni se sa i madh duhet të jetë pellgu, në lidhje me madhësinë dhe çmimin e veshjes së pellgut. Veshjet cilësore të pellgjeve të bëra nga terpolimeri etilen propilen dien (EPDM) janë shumë shtrenjtë. Veshjet PVC janë të shtrenjta, por më pak se EPDM. Në një projekt që përfshin përdorimin e materialeve falas ose me kosto të ulët si shkëmbi, pllaka betoni, blloqe muri mbajtës dhe artikulli me kosto më të ulët nga të gjitha, uji, duke shpenzuar qindra dollarë për një fletë e astarit mund të duket si një blerje e madhe. Nëse buxheti juaj është i ngushtë, atëherë kostoja e astarit të pellgut do të diktojë gjithmonë madhësinë e pellgut. Nga ana tjetër, mund të zbuloni se ia vlen të vendosni pak para shtesë në një projekt tërheqës me shikueshmëri të lartë, si ky. Vazhdo te 5 nga 15 më poshtë. 05 nga 15 Nuancat e hershme të formës shpesh humbasin Kur krijoni fillimisht formën e pellgut, mund ta gjeni veten duke shtuar kthesa dhe hyrje të veçanta që mendoni se do t’i japin pellgut të kopshtit një pamje unike. Por këto nuanca të hershme delikate shpesh zbuten dhe fshihen me çdo fazë pasuese të procesit të ndërtimit të pellgjeve. Shtimi i shtresës së poshtme, astarit, shkëmbinjve në fund të pellgut dhe veçanërisht shkëmbinjve përgjatë bregut të pellgut, të gjitha kontribuojnë në këtë proces zbutjeje. Mendoni për sa i përket formave bazë. 06 nga 15 Shtoni një kullues të lartë të derdhjes në dizajn Nëse nuk jetoni në një klimë të thatë dhe të thatë, pellgu juaj në mënyrë të pashmangshme do të vërshojë. Megjithatë, edhe në zonat e thata, kjo mund të ndodhë kur mbusheni me zorrën dhe lini kohën të kalojë. Në vend që pellgu të derdhet dhe të vraponi drejt themelit të shtëpisë tuaj, krijoni një pikë të parashikueshme derdhjeje në mënyrë që uji të mund të shkojë në një vend të sigurt. 07 nga 15 Shmangni muret e larta dhe vertikale të pellgut të kopshtit Sa më vertikale dhe të larta të jenë muret e pellgut të kopshtit, aq më e vështirë do të jetë puna kur vendosni gurin në pellg. Gurët natyralë të lirshëm janë të vështirë të grumbullohen vertikalisht. Jo vetëm që shkëmbi ka tendencë të bjerë, por një sasi më e madhe gurësh ose shkëmbinjsh më të mëdhenj nevojiten gjithashtu për të mbuluar këtë zonë. Shkëmbinjtë e vegjël janë më pak të kushtueshëm, por të vështirë për t’u grumbulluar. Shkëmbinjtë e mëdhenj mbulojnë hapësirat vertikale më lehtë, por janë të kushtueshëm dhe të vështirë për t’u lëvizur. Mundohuni t’i mbani brigjet e pellgjeve të kopshtit në një kënd 45 gradë ose më pak, nëse është e mundur. 08 nga 15 Instaloni një filtër të përhershëm të jashtëm të ujit dhe një shkumës për ujë Nëse nuk parashikoni një filtër të përhershëm uji të montuar në murin e pellgut tuaj, opsionet tuaja të vetme për filtrim do të jenë pajisjet e filtrimit manual ose lundrues. Shkarkimi me dorë është një punë e vazhdueshme ndërsa filtrat lundrues marrin ngrihen në shumë sipërfaqe uji dhe janë të shëmtuar. Një filtër i përhershëm i ujit i montuar në anë të pellgut qëndron jashtë rrugës. Meqenëse është automatik, do të ndizet në intervale të caktuara. Ndërsa një filtër i përhershëm është më i vështirë dhe më i kushtueshëm për t’u instaluar në fillim, ai e bën mirëmbajtjen më të lehtë të pellgut për një afat të gjatë. Vazhdo në 9 nga 15 më poshtë. 09 nga 15 Tarraca në fund të pellgut Brigjet e pellgjeve të kopshtit me pjerrësi, nëse kanë një kënd mjaft të mprehtë, rezultojnë në rrëshqitje të shkëmbinjve në fund dhe në anët e pellgut. Në vend të kësaj, vendosni tarracën në anët dhe fundin e pellgut të kopshtit, njësoj si tarracat bujqësore ose ngritësit e shkallëve dhe shkallët. Mbani çdo ngritës tarracash jo më shumë se rreth 6 inç të lartë për të shmangur grumbullimin e shkëmbinjve shumë lart. Krijoni tarraca duke i prerë ato direkt në papastërti me lopatë, për sa kohë që papastërtia është e mbushur aq fort sa të mbajë formën. 10 nga 15 Plani për të mbuluar astarin e pellgut Çdo inç katror i astarit të pellgut duhet të mbulohet. Edhe astari më i mirë dhe më i shtrenjtë i pellgut i nënshtrohet rrezeve ndëshkuese UV të diellit dhe do të prishet. Mënyra për t’u mbrojtur nga përkeqësimi është duke mbuluar të gjithë astarin me diçka të përhershme, si gurë anash, guralecë lumi ose të lëmuar zhavorr në fund. Është më mirë të mendoni përpara se si dëshironi të mbuloni astar. Të bësh një gjë të tillë në pamje të pasme shpesh do të thotë të mbingarkosh astarin e pellgut. Për shembull, nëse i mbani tarracat e pellgut mjaftueshëm të ulëta, mund të përdorni gurë më të vegjël. Tarracat e larta kërkojnë artikuj mbushës më të mëdhenj, më ndërhyrës vizualisht. 11 nga 15 Bëhuni shpikës për gjetjen e shkëmbinjve tuaj Pellgjet e kopshteve kërkojnë shumë gurë në fund dhe në anët për të mbuluar astarin. Nëse do të blini të gjithë shkëmbinjtë, kostoja e pellgut do të rritej ndjeshëm. Në vend të kësaj, shikoni përreth për gurë që mund t’i përdorni sa herë që jeni jashtë. Kur shkoni në një udhëtim dhe gjeni një burim legjitim shkëmbi, hidhni disa në makinën tuaj. Lumenjtë janë një burim i mirë për gurët e rrumbullakosur të lumit. Plazhet, gjithashtu, ofrojnë një burim të pafund me guralecë, gurë të rrumbullakët dhe rërë. Vetëm sigurohuni që të mund t’i merrni ligjërisht gurët. 12 nga 15 Mendoni përpara për pastrimin Një nga aspektet më të frikshme të posedimit të një pellgu kopshti është pastrimi i tij. Pellgjet e kopshtit mbledhin gjethe, pluhur, papastërti dhe të gjitha llojet e mbeturinave. Përfundimisht, ju duhet ta zbrazni pellgun dhe ta pastroni atë. Një mënyrë për ta bërë më të lehtë ditën e pastrimit është të krijoni një fund pellgu që është më i lëmuar dhe më i lehtë për t’u pastruar. Fundet e pellgjeve të lëkundura shumë dhe ato me teksturë të madhe janë më të vështira për t’u pastruar. Shtroni vetëm aq gurë sa nevojitet për të mbuluar veshjen e pellgut. Vazhdo në 13 nga 15 më poshtë. 13 nga 15 Përdorni një rreshtim EPDM nëse është e mundur Edhe pse veshjet e pellgjeve PVC janë shumë më të lira se veshjet EPDM, veshjet EPDM zakonisht ia vlen të blihen, nëse mund ta përballoni. Veshjet EPDM janë më të trasha dhe shumë më të qëndrueshme se veshjet PVC. Veshjet EPDM i rezistojnë mirë rrezeve UV, madje edhe kimikatet si klori nuk përshtaten me EPDM. Gjithashtu, kur ngrohen nga dielli, veshjet EPDM bëhen të lakueshme dhe përshtaten mirë në vrimën e pellgut. 14 nga 15 Përdorni një larmi metodash terracimi Terraformimi i tokës poshtë dhe rreth pellgut të kopshtit është natyrisht mënyra më e popullarizuar për t’i dhënë formën e tij pellgut. Toka mund të skalitet në forma të ndryshme. Por, për oborre me tokë ranore ose tokë tjetër që nuk formohet aq mirë, kjo ndihmon për të përdorur metoda të tjera formësimi. Kutitë e shkumës së peizazhit, të ngjashme me shkumën izoluese, janë perfekte për t’i shtuar formë kthesave. Fletët e mëdha të shkumës izoluese mund të priten në mënyrë krijuese dhe të grumbullohen për të siguruar formën bazë me tarracë të pellgut të kopshtit. 15 nga 15 Konsideroni efektin e dritës së diellit në pellg Drita e diellit krijon alga në pellgjet e kopshtit. Lëvizja ose vendosja e pellgut të kopshtit larg rrezeve të diellit mund të ndihmojë në zbutjen e problemit. Nëse dëshironi rrezet e diellit në pellgun tuaj të kopshtit, atëherë do të dëshironi të shikoni për algaecidet ose frenuesit natyrorë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *