Përdorni xhuxhët me gjelbërim të përhershëm për të dhënë strukturën e kopshtit tuaj

Në hartimin e kopshtit, termi “kocka” i referohet diçkaje arkitekturore që përcakton strukturën e një kopshti. Mendoni për kockat si skelet ose kornizë për pamjen e kopshtit tuaj. Ato mund të jenë veçori më vete ose të përdoren për të lëvizur syrin nga një pjesë e kopshtit në tjetrën. Kockat e kopshtit mund të jenë artificiale, si p.sh. një arbor ose obelisk, ose mund të jenë një bimë. Shumë shpesh përdoren pemë ose shkurre me gjelbërim të përhershëm. Bimët me gjelbërim të përhershëm përvijojnë kopshtin pavarësisht nga stina, duke u dalluar po aq mirë në bollëkun e verës dhe në një sfond bore. Kopshtet në shkallë të gjerë kanë përdorur me sukses gjelbërimin e përhershëm në kufij të përzier për shekuj. Është mjaft e fundit që kopshtarët e shtëpive kanë zhvilluar një entuziazëm për t’i përfshirë ato në dizajne më modeste kopshtesh. Një pjesë e popullaritetit të përdorimit të gjelbërimit të përhershëm si kockat e kopshtit është për shkak të shumëllojshmërisë së mrekullueshme të xhuxhëve me gjelbërim të përhershëm aktualisht në treg.12 Shkurre shumëngjyrëshe për ngjyrën gjatë gjithë vitit 01 nga 02 halorë xhuxh Bredhi / Evgeniya Vlasova Koniferet e xhuxhit janë pemë dhe shkurre me gjelbërim të përhershëm që ose kanë një lartësi të pjekur prej më pak se 12 këmbë ose janë aq të ngadaltë në rritje sa që kopshti ndoshta do të jetë zhdukur shumë përpara se gjelbërimi i përhershëm ta tejkalojë atë. Edhe nëse një grup kontejnerësh në kuvertën ose oborrin tuaj përbën kopshtin tuaj, zbatohen të njëjtat veçori të shkëlqyera të halorëve xhuxh. Koha ideale për të mbjellë halorët është kur ato janë të fjetura në tetor deri në mars. Shumica preferojnë diell të plotë dhe tokë pak acid. Për shkak se rriten kaq ngadalë, nuk duhet të jetë i nevojshëm asnjë pleh, përveç tokës së shëndetshme. Gjithashtu për shkak të rritjes së tyre të ngadaltë, bimët xhuxh me gjelbërim të përhershëm janë të shtrenjta për t’u shumuar dhe mund të jenë të shtrenjta për t’u blerë. Sigurohuni që të blini nga një çerdhe me reputacion me një garanci 1-2-vjeçare.15 Shkurre të vogla me gjelbërim të përhershëm për peizazhin tuaj 02 nga 02 Varietetet e halorëve xhuxh Varietetet e reja xhuxh po zhvillohen çdo vit. Hidhini një sy disa varieteteve të shkëlqyera të halorëve xhuxh për t’u marrë në konsideratë. Abies balsamea”Hudsonia” (1 këmbë e gjatë dhe 2 këmbë e gjerë) Ky bredh i vogël balsami me rritje të ngadaltë është i përsosur për kopshte dhe peizazhe të vogla. Dhe siç mund të dëshmojë kushdo që ka pasur një pemë të Krishtlindjes me balsam, balsamët janë ndër bimët me gjelbërim të përhershëm më të këndshëm. Ajo rritet në zonat 4 deri në 7.Chamaecyparis lawsoniana”Minnima Aurea”(2 këmbë e gjatë dhe 1 këmbë e gjerë) Ky është një selvi e rreme e bukur e verdhë e ndezur me një formë piramidale që i jep pak lartësi kopshtit. Rritet lehtë, por si shumica e Chamaecyparis, nuk i pëlqen ekspozimi ndaj erërave të forta. Ajo rritet në zonat 4 deri në 8. Juniperus communis “Compressa” (3 këmbë e gjatë dhe 1.5 këmbë e gjerë) Ka kaq shumë dëllinja të mrekullueshme kompakte dhe zvarritëse. “Compressa” është një pemë xhuxh e dendur, kolone që sjell formalitet në një dizajn kopshti. Ajo rritet në zonat 3 deri në 6. Juniperus squamata “Meyeri” (deri në 15 metra i gjatë dhe 2 këmbë i gjerë) Natyra e varur pothuajse e ashpër e “Meyeri” është tërheqëse. Ka një ngjyrë të bukur të ftohtë, blu, por mund të zhvillojë njolla kafe në rritjen më të vjetër, të cilat do të duhet të mbahen të shkurtuara. Ajo rritet në zonat 5 deri në 8. Juniperus squamata Meyeri Marina Denisenko​ / Getty Images Piceaglauca albertiana”Conica” (6 deri në 15 metra e gjatë dhe 3 deri në 6 këmbë e gjerë) Bredhi xhuxh Alberta është meritor një nga xhuxhët më të njohur ndonjëherë. Ajo ruan formën e saj krejtësisht konike pa përpjekje dhe rritja e saj e re pranverore është e gjelbër e ndezur. Ajo rritet në zonat 4 deri në 7. Bredh / Evgeniya VlasovaPinus mugo”Gnom” (6 këmbë e gjatë dhe 6 këmbë e gjerë) Mugo ose pishat malore më në fund po marrin vendin e tyre, me disa varietete të shkëlqyera në treg. Ata formojnë struktura të ulëta, të grumbulluara, pothuajse të ngjashme me bonsai në kopsht. Ajo do të rritet në pothuajse çdo lloj toke. Ajo rritet në zonat 3 deri në 7. Pinus mugo Vincenzo Volonterio​ / Getty Images Pseudotsuga menziesii “Fletcheri” (3 këmbë e gjatë dhe 5 këmbë e gjerë) Lëvorja e brazda, gjilpërat e gjata blu-jeshile dhe një majë e sheshtë e bëjnë këtë bredh Douglas xhuxh një pikë qendrore e shkëlqyer. “Fletcheri” i pëlqen të përhapet, por nuk do të jetë aq i gjatë sa kushërinjtë e tij jo xhuxh. Ajo rritet në zonat 3 deri në 8. Thuja occidentalis”Hertz Midget” (1 këmbë e gjatë dhe 1 e gjatë e gjerë) “Hertz Midget” është një nga bimët më të vogla me gjelbërim të përhershëm që do të gjeni. Ajo rritet si një top i ngushtë dhe i rrumbullakët me gjilpërat e arborvitae me pupla. Një zgjedhje e mirë për një kopsht të vogël, toleron lehtësisht disa hije. Rritet në zonat 2 deri në 8. Thuja occidentalis”Rheingold” (10 deri në 12 metra i gjatë dhe 6 deri në 12 këmbë i gjerë) “Rheingold” duket sikur dikush i ka krehur degët e tij drejt lart, duke i dhënë shkurret e rrumbullakët një pamje më konike. Ngjyra e saj e pasur, e artë, bëhet bakër në vjeshtë. Ajo rritet në zonat 3 deri në 8. Tsuga canadensis”Pendula” (10 deri në 15 këmbë e gjatë dhe 10 deri në 15 këmbë e gjerë) Tsuga canadensis do të thotë se është një hemlock kanadez, dhe kështu kjo pemë është e guximshme. Me emrin “Pendula”, është një vajtues. Është gjithashtu mahnitëse nëse i jepet dhomës për t’u shtrirë, veçanërisht nëse mund të mbështillet mbi një mur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *