8 varietete mbresëlënëse të lëngshme të zeza

Bimët me gjethe të errëta shtojnë interes të mrekullueshëm për peizazhin tuaj. Succulents mburren me disa ekzemplarë me gjeth të errët, duke përfshirë Kaktusin Blue Barrel. Të gjithë kaktusët janë succulents, por jo të gjitha succulents janë kaktus. “Kaktus” është një familje botanike, ndërsa “succulent” i referohet një grupi më të gjerë të përbërë nga disa familje botanike. Ndërsa disa bimë janë pothuajse një ngjyrë e zezë e vërtetë, shumë prej tyre janë në të vërtetë vjollcë e errët ose, më rrallë, blu e errët. Por pavarësisht nga nuanca e tyre e saktë, gjethet e tyre të errëta mund të ofrojnë një kontrast të mrekullueshëm ngjyrash me bimët që kanë gjethe të ndritshme (për shembull, gjethja e artë). Disa prej tyre kanë gjithashtu lule tërheqëse, por më shpesh njerëzit i rritin ato për gjethin e tyre. Shumica e sukulentëve janë alternativa të shkëlqyera me mirëmbajtje të ulët ndaj bimëve që kërkojnë më shumë vëmendjen tuaj. Falë tolerancës së tyre ndaj thatësirës, ​​ato janë gjëja më e mirë për kopshtarët që nuk kanë mjaftueshëm për të ujitur vazhdimisht bimë që nuk mund të kalojnë vetë një periudhë të thatë. Mësoni rreth tetë zgjedhjeve të shkëlqyera në succulents me gjethe të errëta. 01 nga 08 Pulat dhe pulat e zeza (Sempervivum tectorum) NikolaBarbutov/Getty ImagesShumë lloje të pulave dhe pulave (ose “të zogjve të shtëpisë”) kanë gjeth të errët. I quajtur me vend Sempervivum ‘Black’ është vetëm një prej tyre. Shpesh, llojet e bimëve të pulave dhe pulave që kualifikohen si bimë të zeza kanë ngjyrën e tyre të errët në majat e gjetheve. Mbillni karrocën e gurit Chartreuse/Golden Angelina (Sedum rupestre ‘Angelina’) si një bimë shoqëruese për të krijuar një kontrast të këndshëm ngjyrash. Zonat USDA: 3 deri në 8 Ekspozimi në diell: Dielli i plotë Lartësia: 6 deri në 12 inç Nevojat për tokë: të drenazhuar mirë; Tolerant ndaj thatësirës 02 nga 08 Kaktus Zebra i Zi, ose “Haworthia” (Haworthiopsis limifolia) sKrisda/Getty Images Haworthias do t’u kujtojë shumë njerëzve bimët e Aloe Verës. Të dyja trajtohen si bimë shtëpiake në veri. Njollat ​​e ngritura në Haworthiopsis limifolia janë me gunga në prekje dhe na qëndrojnë vizualisht pasi ato janë më të shndritshme se pjesa tjetër e sipërfaqes së gjethes. Zonat USDA: 9 deri në 11 Ekspozimi në diell: Dielli i plotë deri në hije të pjesshme Lartësia: 6 deri në 12 inç Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë ; tolerante ndaj thatësirës 03 nga 08 Pulat dhe pulat meksikane (ose princi të zi) (Echeveria ‘Princi i zi’) Satakorn/Getty Images Bimët Sempervivum dhe bimët Echeveria janë shumë të ngjashme në pamje; në fakt, të dyja mund të kenë emrin e përbashkët “pula dhe pula”. Por Sempervivum zakonisht mbajnë dhëmbë të vegjël përgjatë skajeve të gjetheve, ndërsa skajet e gjetheve të Echeveria janë të lëmuara. Një ndryshim më i rëndësishëm midis tyre është ky: Sempervivum është shumë i qëndrueshëm ndaj të ftohtit, ndërsa Echeveria jo. Zonat USDA: 9 deri në 12 Ekspozimi në diell: Lartësia e plotë e diellit: Zakonisht rreth 4 inç Nevojat për tokë: E drenazhuar mirë; tolerante ndaj thatësirës 04 nga 08 Druri i purpurt (Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’) David BeaulieuKjo bimë shumëvjeçare me gjelbërim të përhershëm krenohet gjithashtu me rezistencë të mirë të drerit. Gjethet e zeza në të gjelbër, bracts Chartreuse dhe kërcellet e kuqe të gjitha kombinohen për të siguruar që kjo bimë do t’i shtojë interes çdo kopshti shkëmbor. Zonat USDA: 4 deri në 9 Ekspozimi në diell: Dielli i plotë deri në hije të pjesshme Lartësia: 12 deri në 18 inç Nevojat për tokë: Të drenazhuar mirë; tolerant ndaj thatësirës Vazhdo në 5 nga 8 më poshtë. 05 nga 08 Pulat dhe zogjtë e kalorësit të zi (Echeveria affinis ‘Black Knight’) homendn/Getty ImagesNjë tjetër bimë me ngjyrë të zezë është Echeveria ‘Black Knight’. Është veçanërisht tërheqëse kur zhvillon gjethe të reja. Ka një kontrast midis gjetheve të brendshme më të lehta (që është rritja e re) e rozetës dhe gjetheve të jashtme më të errëta. Ashtu si me të gjitha sukulentët, gjethet e jashtme duhet të hiqen pasi ato ngordhin për t’i parandaluar ato të strehojnë afide dhe dëmtues të tjerë. Zonat USDA: 9 deri në 11 Ekspozimi në diell: Lartësia e plotë e diellit: 6 inç Nevojat për tokë: Drenazhuar mirë; tolerante ndaj thatësirës 06 nga 08 Pema e shtëpisë së trëndafilit të zi (Aeonium arboreum ‘Zwartkop’) Russell102/Getty ImagesMos e ngatërroni “embrën e shtëpisë” me “presën e shtëpisë”. Siç sugjeron “pema” në emrin e zakonshëm, kjo e fundit është një bimë më e lartë (edhe pse vështirë se është një pemë). Nëse ju mungon dallimi në emrin e zakonshëm, mbani mend se emri i species, arboreum, vjen nga latinishtja arboreus, që do të thotë “e një peme”. Përfitoni nga lartësia e kësaj bime në krahasim me shumë lëngje të tjera dhe vendoseni në qendër ose në pjesën e prapme të çdo grupi të sukulentëve në mënyrë që të shërbejë si pikë qendrore. Zonat USDA: 9 deri në 11 Ekspozimi në diell: Dielli i plotë ndaj diellit të pjesshëm Lartësia: 3 deri në 4 këmbë Nevojat për tokë: Të drenazhuar mirë; tolerant ndaj thatësirës 07 nga 08 Chocolate Drop Stonecrop (Sedum ‘Chocolate Drop’) David Beaulieu Chocolate Drop është vetëm një nga shumë kultivarët e stonecrop, kultivari më i njohur është ‘Autumn Joy’. Por Chocolate Drop ka gjeth shumë më interesant sesa i afërmi i tij më i njohur: një ngjyrë burgundy e pasur që herë pas here i afrohet së zezës. Chocolate Drop gjithashtu ka grupe lulesh rozë që janë mjaft tërheqëse. Ka tendencë të bie, prandaj jepini mbështetje për vlerën më të mirë të shfaqjes. Zonat USDA: 4 deri në 8 Ekspozimi në diell: Lartësia e plotë e diellit: 1 këmbë Nevojat për tokë: Të drenazhuar mirë; Tolerant ndaj thatësirës 08 nga 08 Kaktusi i fuçisë blu (Ferocactus glaucescens) Ed Reschke/Getty ImagesKaktusi i fuçisë blu është një ngjyrë blu aq e thellë sa disa njerëz e mendojnë atë si një lëng i zi. Ata që kërkojnë një kaktus vërtet të zi mund të preferojnë Echinopsis ancistrophora ‘Arachnacantha’. Kujdes nga gjembat nëse keni fëmijë që luajnë në oborr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *