Pemët më të mira të peizazhit për të shtuar në oborrin tuaj nstrim

Për të vendosur se cilat lloje të pemëve të peizazhit janë më të mirat për oborrin tuaj, duhet të mendoni për stinët e ndryshme të vitit. Filloni duke parë ato që vlerësohen për shfaqjen e tyre pranverore dhe përfundoni me ato pemë që ofrojnë interes vizual në dimër. Qëllimi nuk është thjesht të kesh një koleksion ekzemplarësh të mrekullueshëm në oborr, por të kesh të paktën një ekzemplar në sezon që do t’i shtojë pica peizazhit tuaj. Pemët e peizazhit në oborrin e përparmë 01 nga 04 Pemët e peizazhit për pranverën The ‘Betty’ magnolia lulëzon në prill në zonën USDA 5.David Beaulieu Pemët e Magnolia Pranvera është për lule. Ju keni pjesën tjetër të vitit për të bërë bujë për gjethin e një peme, risinë e lëvores së një peme ose modelin në të cilin rriten degët e saj. Por kur dëbora tërhiqet dhe jeta kthehet, ju dëshironi ngjyrë – dhe shumë prej saj. Kjo është një arsye pse ju mund ta falni pemën e lavdishme të zinxhirit të artë (Laburnum × watereri) për të qenë një mrekulli e vetme. Kritikët e saj theksojnë se është e padobishme jashtë asaj periudhe të shkurtër kohore gjatë stinës së pranverës në të cilën lulëzon. Por asgjë nuk jep ngjyrë si lulet, qofshin ato njëvjeçare apo shumëvjeçare, shkurre apo pemë. Çdo oborr i planifikuar mirë do të përmbajë të paktën një pemë peizazhi të lulëzuar me bukuri të jashtëzakonshme. Pemët e Magnolias (Magnolia spp.) janë ndër ekzemplarët më të dukshëm. Ndërsa magnolia e yjeve zbut lulëzimin më herët, manjolitë me disk ofrojnë një lulëzim më të madh. Pemët e mollës Nuk është e nevojshme të jeni fermer që të dëshironi të rritni pemë molle (Malus spp.) në oborrin tuaj. Bëhet fjalë për më shumë sesa thjesht fruta. Pemët e mollëve janë lulëzime të bukura në vetvete. Fruti është një bonus. Nëse nuk ju intereson rritja e frutave të ngrënshëm, atëherë crapatpet do t’i shërbejnë më mirë qëllimeve tuaja. Një lloj me lule rozë-të kuqe që arrin një lartësi prej 20 deri në 25 këmbë është Malus x ‘Centzam’ ose Centurion, i cili mund të rritet në zonat 4 deri në 8. Pemët e drurit të qenit Me shumë mundësi do të dëshironi më shumë se pemët e peizazhit të lulëzuar që ofrojnë një ekstravagancë me lule në pranverë. Për fat të mirë, ndonjëherë ju merrni një marrëveshje dy-për-një (ose më mirë) në peizazhin. Në këtë rast, kjo do të thotë ekzemplarë të gjithanshëm që fitojnë mbajtjen e tyre gjatë më shumë se të katër stinëve. Pemët e qenit (Cornus florida dhe Cornus kousa) ofrojnë një marrëveshje të tillë: lulëzime për pranverë, gjethe shumëngjyrëshe për vjeshtë, manaferra për të tërhequr zogjtë e egër në dimër, andan model interesant degëzimi gjatë gjithë vitit. 02 nga 04 Peizazhi i pemëve për verën Yasunori Tomori / Getty Images Pemët e panjeve japoneze Disa panje japoneze (Acer palmatum) janë gjithashtu të gjithanshëm, por në një mënyrë tjetër. Ato janë të shkëlqyera jo vetëm në vjeshtë, por edhe gjatë stinës së verës. Ato shfaqin ngjyrën e kuqe të gjallë që ne e lidhim me gjethin e vjeshtës kur shumica e pemëve të tjera mbajnë ende gjethe jeshile. Pemët e flokëve të vajzës Pemët e qimeve të vajzës (Ginkgo biloba) janë të këndshme si në verë ashtu edhe në vjeshtë për shkak të formës delikate dhe interesante të gjetheve të tyre. Ato janë të gjelbra në verë dhe të artë në vjeshtë. Fotografi Daqiao / Getty Images 03 nga 04 Peizazhi i pemëve për fotografinë e vjeshtës Adria / Getty Images Pemët e panjeve me sheqer Panja japoneze mund të duket e hershme, duke ju dhënë ngjyra të vjeshtës në verë. Por disa panje vendase në Amerikën e Veriut ose në Evropë janë po aq të bukur sa pemët e vjeshtës dhe janë më të mëdhenj. Për shembull, madhësia e madhe e panjeve të sheqerit (Acer saccharum) i lejon pemës të përmbushë një detyrë tjetër të pemëve të peizazhit: të sigurojë hije gjatë verës. Dimensionet imponuese të këtyre bimëve (80 këmbë ose më shumë në lartësi, me një shtrirje deri në 60 këmbë) gjithashtu ndihmojnë në theksimin e ngjyrës së tyre të vjeshtës. Edhe në një ditë vjeshte me re, panjet mund të ndriçojnë oborrin si pishtarë gjigantë. Pemët Katsura Por më e madhe nuk është gjithmonë më mirë. Një pemë e madhe mund të pushtojë një oborr të vogël dhe në fakt të përbëjë rrezik për banorët e saj. Një pemë më e vogël zakonisht është më e përshtatshme për një oborr të tillë. Pema Katsura (Cercidiphyllum japonicum) është një zgjedhje e tillë. Kultivari ‘Rotfuchs’ është një nga më të mirët për ngjyrën e gjetheve. Duke qëndruar 30 metra i lartë (me një shtrirje prej 16 këmbësh), ai mban gjethe të purpurta në bronz në pranverë, gjethe të gjelbërta në bronz në verë dhe gjethe të vjeshtës në ngjyrë portokalli-bronz. Pemët e panjeve të kuqe Problemi me pemët e panjeve të kuqe të egra (Acer rubrum) është se gjethet e tyre të vjeshtës nuk dalin gjithmonë të kuqe. Nëse dëshironi një ngjyrë në të cilën mund të mbështeteni, zgjidhni një kultivar, si ‘Autumn Blaze’. Panja nuk ka monopol në ngjyrat e vjeshtës; ka shumë lloje pemësh që ofrojnë shkëlqimin e vjeshtës. Matt Anderson Fotografia / Getty Images 04 nga 04 Peizazhi i pemëve për dimër Murat Kuzhakhmetov / Getty Images Pemët bredh blu Është e qartë se pemët e peizazhit luajnë një rol në ofrimin e interesit vizual në oborr për pranverë, verë , dhe bien. Dimri është më i ashpër. Kur gjethja e vjeshtës është zhdukur, shumë oborre mbeten të paqarta. Por nëse i keni zgjedhur pemët tuaja me mençuri, atëherë, kur Dimri i Plakut të errësojë pragun tuaj, është koha që pemët tuaja me gjelbërim të përhershëm të shkëlqejnë. Merrni shkas nga sezoni i festave dhe mbillni ato klasike të Krishtlindjeve, pemët e bredhit blu (Picea pungens). Dwarf Alberta Spruce Trees Gjithashtu popullor si një pemë me gjelbërim të përhershëm është një tjetër lloj bredhi, bredhi xhuxh Alberta (Piceaglauca’Conica’). Shpesh do t’i shihni ato të përdorura në çifte për të ngjitur hyrjen e një shtëpie për një pamje zyrtare që përpiqet për ekuilibër. Për shkak se pemët xhuxh bredh Alberta do të mbeten relativisht të vogla për disa vite, njerëzit ndonjëherë i trajtojnë ato (të paktën fillimisht) si bimë kontejnerë. . Kjo bimë me gjelbërim të përhershëm është mbjellë gjerësisht për të krijuar gardhe të gjalla të privatësisë në mur për t’ju mbrojtur nga sytë kureshtarë të fqinjëve të zhurmshëm. Nëse jeni duke kërkuar për diçka me madhësi mesatare, provoni kultivarin arborvitae të Polit të Veriut. Barry Winiker / Getty Images Nellie R. Stevens Holly Një tjetër pemë ose shkurre që ofron interes dimëror dhe është mbjellë për të formuar ekranet e privatësisë është ashi (Ilex spp.), duke përfshirë Nellie R. Stevens Holly. Edhe kjo është me gjelbërim të përhershëm, por me një kthesë: Konsiderohet si një gjelbërim i përhershëm. Keepphotos / Getty Images Pemët e thuprës Jo të gjitha pemët e peizazhit të mbjella për interes dimëror mbajnë gjethe me gjelbërim të përhershëm. Disa thjesht kanë modele interesante degëzimi ose një lëvore jashtëzakonisht të këndshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *